Топлоизолация от Алпи Пан ООД

Полезна и изчерпателна информация относно поставянето и поддръжката на външна изолация. В сайта Ни ще намерите подробно описание на всички услуги, които предлагаме, както и телефони за контакт.

Надяваме се да сме Ви полезни!

Toploizolaciq

Предимства при топлоизолация на къща

Семейният уют и топлината през зимата са от първостепенна важност за всеки български дом. И ако все още Ви се струва рано да говорим за зимните студове при положение, че летните горещини предстоят, се замислете че всяко топлоизолирано жилище е предпазено, както от зимните студове, така и от летните жеги. А като се вземе предвид, че поне половината от населението на страната обитава осново еднофамили и многофамили къщи, било то в по-големите градове или в провинцията, става пределно ясно защо топлоизолирането на къщите или цялостното саниране на къщите е толкова важно. Основните предимства в следствие полагането на топлоизолация на къща са енергийната ефективност преди всичко и запазването на целостта и приветливият външен вид на фасадата.

В цялостното саниране на една къща се включва не само полагане на топлоизолационна система върху фасадата с цел предпазване от зимният студ и летните горещини, но и ремонт и хидроизолиране на покрива; уплътняване на всякакви дефекти и компрометирани повърхности по външните стени на къщата преди полагането на изолационните плоскости; подмяна на старата дограма с нова такава с по-добри топло- и шумоизолиращи качества; дори в някои случаи към санирането бихме могли да отнесем и подмяната на ВиК инсталацията и електроинсталацията в къщата. И всичко това с една идеална цел – да съхраним толината и комфорта на собственото си жилище завинаги.

При топлоизолиране на къщите, за достъп до фасадата най-често се използва скеле, покриващо външната площ на къщата, но при наличието на трудно достъпни места, когато е невъзможно да се работи от самото скеле, се налага и намесата на професионални алпинисти, които се занимават с полагане на топлоизолации по алпийски способ и с всякакви височинни ремонти на трудно достъпни места основно по фасадите на високи жилищни или търговски сгради.

В подбора на фирма за монтаж на топлоизолация на Вашата къща е изключително важно да обърнете внимание на следните детайли, а именно: – от колко време съществува строителната фирма, която ще изпълни топлоизолацията на къщата, т.е. дали има достатъчно опит и традиции в тази област; – професионалните възможности на екипа от монтажници на толпоизолация; – професионалното оборудване, с което фирмата разполага; – препоръки от доволни клиенти, които са гаранция за добре свършена работа; – преглед на няколко готови обекта от галерията или във видео клипове от уебсайта на фирмата с цел запознаване с методите им на работа и крайният резултат – топлоизолация на къща в завършен вид; и не на послендо място – цената за квадратен метър топлоизолираната площ, разбира се.

При избора на топлоизолационни материали, с които да бъде санирана къщата е добре да разчитате на препоръките на строителната фирма, която сте избрали да работи за Вас в случай, че нямате собствено мнение или познания по въпроса. Що се отнася до законовите разпоредби в България, те изискват минималната дебелина на топлоизолационните плоскости да е 10 см независимо от вида на материала за изолация, но всичо зависи от желанието и финансовите възможности на клиента. Най-често използваният, препоръчван от професионалистите и с много добри топлоизолационни качества материал, който е и оптималният вариант цена – качество е графитен експандиран пенополистирол, по-известен като NEOPOR с препоръчителна минимална дебелина 5 см и за завършващо покритие на фасадата – полимерна или силиконова драскана, влачена или гладкозърнеста мазилка. Разнообразието от топлоизолационни материали и видове завършващи мазилки е наистина голямо и, както вече споменахме всеки може да направи правилния избор в зависимост от собствените си предпочитания и възможности.

В заключение може само да отбележим, че предимствата на топлоизолацията на къща са неоспорим факт особено във времена, в които енергийната зависимост на населението е толкова осезаема, че всеки здравомислещ българин би предпочел да намали разходите си за отопление или охлаждане на дома като направи правилният избор за своето семейство – топлоизолация на жилището си, било то къща или апартамент.

Що ще чиниш ти зимъска щом навън снегът забръска?

За една част от българите този въпрос вече не стои на дневен ред и защо ли? Отговорът е много прост – те вече са направили своят избор, правилният избор като са инвестирали време в намирането на надеждна фирма за полагане на топлоизолация – външна или вътрешна, и средства за материали и труд при монтажа на топлоизолационната система.

И дори някои от Вас все още да се съмняват в необходимостта от саниране на Вашият апартамент, къща или офис сграда, резултатите от постигнатата енергийна ефективност благодарение на топлоизолирането на съответната сграда, както и сметките за отопление сами говорят за себе си. Всички ние живеем в условия на сериозна икономическа криза и ежедневието ни е изпълнено с притеснения относно покриването на едни или други сметки – за електроенергия, топлоенергия и т.н., но правейки разумният избор, а именно топлоизолиране на всички външни стени на помещението или сградата, което обитавате, вие си грантирате спокойствие завинаги и осигурявате топлина на семейството си, близките си или на служителите си.

Предимствата в топлоизолирането на дома или офиса са неоспорими и за това могат да се приведат много примери. Като начало външната топлоизолация, при положение че е поставена правилно (това наистина е рисковано, за това внимавйте и не се доверявайте на самозвани фирми със съмнителни служители, които съвместяват и тази дейност освен основната си работа с цел допълнителна заработка в свободното си време) подобрява външният вид на фасадата на сградата. Затова е добре, ако е в възможно, да се обединят колкото се може повече домакинства и собственици на апартаменти в жилищната сграда с цел постигане на идеален външен вид на фасадата, освен обичайно търсеният ефект на енергоспестяването.

Положителните резултати от полагнето на външна топлоизолация съвсем не спират до тук. От графиката е видно, че както при външната, така и при вътрешната топлоизолация се постига оптимален резултат, а именно точката на замръзване се измества извън стените на сградата, било то в самите топлоизолиращи плоскости или на повърхността на топлоизолацията, но при всички случаи е извън сградата. До момента ситуацията е била следната: липсата на топлоизолация на сградата от какъвто и да е вид – външно или вътрешно е водела след себе си негативни последствия. Студът или горещината безпроблемно са преминавали през стените на сградата, в следствие на замръзването на влагата в стената се е компрометирала строителната конструкция, а овлажняването от своя страна е довело до появата на плесен.

Но заедно може да сложим край на тази негативна тенденция, нима сме вложили хиляди в домовете си, за да гледаме безучастно как се разрушават? Нима в 21 век ние и семействата ни не заслужаваме достоен живот, с топлина и уют в собствените си жилища? Разбира се, че отговорът е “ДА”.

А ето и решението. Полагането на външна или вътрешна топлоизолация от професионалисти в своята област, с опит в алпийския способ на работа и във височинните ремонтни дейности е правилният избор за всеки собственик на жилише или офис сграда. Това от своя страна води до редица предимства за домакинствата и не само. Изолираните стени се загряват и служат като акумулатор на топлина, както вече споменахме точката на замръзване се намира извън сградата и стените отделят обратно към помещенията акумулираната топлина и така намаляват разходите за отопление.

Така че какво се оказва всъщност? Сметката е доста проста и лесна – инвестирайки сега си подсигурявате топлина и уют в бъдеще време. А що се отнася до собствениците на офис сгради, цехове, заводи, халета и други помощни помещения: топлоизолацията Ви осигурява сериозно предимство пред конкурентите Ви, защото влагайки средства един единствен път в монтаж на външна топлоизолация на офис сградата, вие практически забравяте за високите сметки за отопление и освобождавате средства, които спокойно може да инвестирате в бъдещо разрастване на бизнеса си. Нима това не е един отличен подход, който говори за вашата далновидност като бизнесмен и загрижен за благополучието на служителите си работодател?

И след като вече сте намерили отговора на въпроса “ Как да се справим със зимния студ и летните жеги? “ е време да обърнете внимание и на преките изпълнители на външната или вътрешна топлоизолация на вашия дом, офис или друг обект. Изборът на правиланта фирма за топлоизолация било то в София или друг район на страната е от изключително заначение, особено ако не искате да плащате двойно. За правилният подбор на професионалисти в областа на височинните дейности трябва да обърнете внимание на няколко фактора и не непременно ниската цена на услугата трябва да е водеща. Ако цената е прекалено ниска, замислете се кой оценява собственият си труд твърде ниско, по-скоро се спестява от материали, което води до некачествено изпълнение. Затова е важно да направите проучване на пазара на цените за топлоизолация, да се доверите на препоръките на свой съсед или познат, защото всичко останало би звучало недостатъчно убедително, за да изберте една или друга фирма. Дългогодишното присъствие на фирмата за топлоизолации на пазра за този вид услуги също е от съществено значение, защото това само по себе си означава, че тази фирма, за да същестува има клиенти и достатъчно работа, затова не се доверявайте на самозвани псевдоалпинисти, за които Ви предупредихме по-горе. Добрите професионалисти могат да се познаят по това, че притежават необходимите умения и инвентар за изпълнение на височинни ремотни или топлоизолации, както и регистрирана фирма, което гарнтира че това е основна дейност за тях, в която влагат всичките си умения и старание, а не се занимават между другото. Също така за клиентите, които са активни интернет потребители, би било важно дали компанията, на която се доверяват да изолира дома или офиса им е добре позиционираната и популяризирана в интернет пространството. Ако това е така, то със сигурност тази фирма за полагане на външна или вътрешна топлоизолация е успешна и има възможност да инвестира средства в популяризирането на своя бизнес, а успехът им безспорно се дължи на хилядите доволни клиенти. А както вече споменахме, доволните клиенти означават добре свършена работа от професионалисти!

Фирми за топлоизолация – Как да направим правилния избор?

От няколко години в България усилено се заговори за енергийна ефективност, енергоспестяващи методи и саниране на жилища. Една от първите стъпки за постигане на тези ефекти е поставянето на топлоизолация. Това е и причината, голяма част от строителните фирми да започнат да предлагат услугата монтаж на топлоизолация.

Освен това, се появиха и много нови фирми, които специализираха изцяло само в монтаж на топлоизолация. Факт е, че все повече хора търсят услугите на такива фирми. Някои, защото искат да намалят сметките си за отопление, други защото искат да освежат фасадата на сградата, а трети – просто така, защото е модерно.

Изключително важно е да проучите внимателно фирмите, занимаващи се с монтаж на топлоизолация, за да сте сигурни че услугата ще бъде извършена с гаранция за качество. За да сте сигурни, че при топлоизолирането на Вашия дом ще бъдат използвани само висококачествени материали, изолацията ще бъде поставена по всички технологични изисквания и работата ще бъде извършена перфектно и в срок, трябва да изберете фирма с отлични препоръки, на която може да поверите дома си. И под „фирма с отлични препоръки“ трябва да се разбира екип от професиналисти, с положителни отзиви и добра репутация; фирма, която е доказала себе си в изграждането на топлоизолации чрез множеството завършени обекти, чиито снимки или видео обикновено са публикувани на официалния сайт на компанията.

За да сме сигурни, че всички наши настоящи или бъдещи клиенти ще вложат средствата си разумно Ви призоваваме да не се доверявате на фирми със съмнителна репутация, съществуващи от скоро и с екипи от монтажници на топлоизолация по алпийски способ с недоказани умения. Вярно е, че те най-вероятно ще Ви предложат по-ниска цена, но пък самото изпълнение ще е некачествено със сигурност, защото и вложените материали ще са със съмнителен произход и топлоизолационни качества. Приканваме Ви да не харчите парите си на вятъра, защото отделяйки малко време за справка в интернет или доверявайки се на приятел, който вече има надеждно монтирана топлоизолация на дома си, Вие ще си спестите много притеснения и грижи в бъдеще. Лесно е да вземете правилното решение: Доверете се на доказалите се професионалисти!

Топлоизолация по алпийски способ

Знаете ли защо във Вашия дом се появява конденз?

Проблемът с конденза идва от всекидневното отделяне на пари в дома Ви – готвене, пране, цветя, домашни любимци и др., или големите температурни разлики. А през зимата имате ли постоянното усещане за студ, въпреки че парното Ви е максимално увеличено?

Ако е така, причината за това идва от лоша, некачествена или направо липсваща топлоизолация на дома Ви.

Преди години, когато са строени жилищата, особено при панелните блокове са използвани материали, които са лоши топлоизолатори, но за времето си, като се има предвид колко ниска е била цената на енергията са вършили добра, дори отлична работа. Днес поради високите цени на електроенергията и парното се налага поставянето на изолация, която да задържа топлината вътре в дома Ви, а не да я пропуска навън.

За целта на пазара има голямо разнообразие от топлоизолации, с различна дебелина на изолационните плоскости, предлагани от различни фирми-производител и т.н. Като цяло, топлоизолацията представлява съвкупност от компоненти, които изграждат т.н. топлоизолационна система.

Поставянето на външна топлоизолация изисква професионалните умения на човек, който знае как се прави, който вече е монтирал такава изолация. Поради тази причина, строителните фирми обучават своите работници как да поставят топлоизолация по алпийски способ. Именно такава фирма Ви е необходима, ако сте решили да правите външна изолация на Вашия дом, офис или вила.

По-голямата част от фирмите, които извършват монтаж на топлоизолация, или по-точно фирмите, които държат на реномето и на клиентите си, са специализирали своите работници в алпийския способ за поставяне на топлоизолация. Една такава фирма не би Ви изпратила необучени хора или любители. Поставянето на топлоизолация по алпийски способ изисква висока концентрация и мотивация от страна на работниците, сръчност и умело боравене с машини и инструменти, необходими за качествения монтаж на топлоизолацията.

Поставянето на външна топлоизолация по алпийски способ е специфична работа – с нея не може да се захване всеки. Професионалните алпинисти са преминали курс на обучение специално за това – как се изгражда въжена система, как да се придвижват и как да работят по нея, а освен това са специализирани и във монтажа на топлоизолации.

За саниране на високи сгради, най-подходящ е алпийският способ, и то само когато се извършва от професионални алпинисти. Ако попаднете на аматьори, които се вземат на сериозно, вероятно горчиво ще съжалявате после. Некачествения монтаж на топлоизолацията вероятно ще Ви излезе по-евтино, но повярвайте ми, не след дълго, ще Ви легне още по-скъпо дори. Некачественото поставяне на топлоизолацията означава не само некрасив външен вид, но и непостигане на желания ефект.

Ако сте твърдо решени, че ще направите външна топлоизолация на Вашия дом, в никакъв случай не опитвайте сами и не се доверявайте на мними алпинисти.

Потърсете доказала себе си фирма, която е специализирана в монтажа на топлоизолация по алпийски способ.

Топлоизолация на сгради – енергийна ефективност

Ясно е, че всяка една сграда губи част от топлината през зимата. Тази част обаче, е различна за различните сгради. Ето например, при една еднофамилна къща, която е построена с тухли, загубите са по-големи в сравнение с тези, при панелните блокове.

Знам, че сега повечето от Вас ще кажат, че тухлата е много по-добър топлоизолатор от бетонните панели. Да, това наистина е така, но е факт, че топлинните загуби в еднофамилна тухлена къща са по-големи, отколкото загубите в панелен блок или многофамилна сграда.

Причината за това е, че в еднофамилното жилище имаме четири външни стени, а при панелните блокове и многофамилните жилища това не е така. Другата причина за загуба на топлинна енергия са прозорците. Тук загубите зависят от степента на остъкляване на външните стени. Ако в един апартамент от панелен блок имаме една външна стена, чиято площ е 50 % прозорци, загубите на топлина достигат до около 60 %.

При еднофамилните къщи обаче, тъй като прозорците не са толкова големи, загубата на топлинна енергия през тях достига до около 20 – 30 %. Намаляване на загубите на топлина може да се постигне чрез поставяне на топлоизолация.

Според законовите наредби за съвременно строителство, коефициентът на топлопреминаване през външните стени не трябва да бъде по-голям от 0.5. Това обаче не може да бъде постигнато без използването на топлоизолационни материали. Всъщност може, но вариантът с традиционните материали е не само неизгоден, но и допълнително ще натовари конструкцията, тъй като, за да се постигне гореспоменатият коефициент, тухления зид трябва да е с дебелина около един метър.

Сами се досещате колко трябва да се инвестира в материали за изграждането на една такава стена.

Ето защо, по-изгодният и приемлив вариант е поставянето на топлоизолация на жилището. Освен че е енергоспестяваща, топлоизолацията ще Ви спаси и от проблеми като поява на влага и натрупване на мухъл, течащи фуги, и дори ще подобри звукоизолацията на дома Ви. За да се постигне всичко това обаче, не само използваните материали трябва да са качествени, но и самото им поставяне и нанасяне, трябва да бъде извършено от професионалисти – хора, които знаят как, стъпка по стъпка, да положат топлоизолацията, за да се постигне максимална ефективност от нея. Инвестицията за поставяне на топлоизолация не е малка, но имайте в предвид, че поставена правилно, топлоизолацията ще Ви се „отплати” – направената инвестиция се възвръща за период от около 5 години.
Може би някои ще попитат „Как точно се възвръща инвестицията?”.

Отговорът на този въпрос се крие в енергиината ефективност на топлоизолацията. Благодарение на нея, сметките Ви за отопление ще намалеят с до 40 – 50 %, което не е никак малко при тези, постоянно повишаващи се цени на енергията. По този начин, през следващите няколко години, вложената в топлоизолация инвестиция ще се възвърне, че дори и повече. В някои случаи дори, сметките за енергия и отопление могат да намалеят с до 80 %.

Това обаче зависи от начина, по който е измерен този ефект. Колкото по-неефективно е било отоплението преди поставянето на топлоизолация, толкова повече намаляват сметките за енергия след поставянето й. Естествено, има и други фактори, които биха намалили енергийните разходи – смяна на старите прозорци и поставяне на нова, енергоспестяваща дограма, използване на възобновяеми енергийни източници и т.н.

Но трябва да знаете, че най-голямо значение за постигане осезаемо намаляване на сметките и енергиина ефективност, оказва топлоизолацията.

Защо е нужно поставянето на топлоизолация?

В наши дни, когато зимите стават все по-тежки, летата по-горещи, а енергията все по-скъпа, топлоизолацията се превръща в необходимост за всеки дом. Предимствата й са много, а недостатъци няма, освен ако монтажът е извършен некачествено.

Вярвате или не, ползите от топлоизолацията са наистина много, а инвестицията, която ще направите за материали и монтаж ще се възвърне през следващите 5 години.

В резултат на всекидневните дейности, които се извършват във всяко домакинство (готвене, пране и други) изпаренията се превръщат във влага, после кондензират и се наслояват по стените и тавана (местата, които са най-студени в дадено помещение).

След време, от това наслояване се образува плесен, която освен че не е приятна за гледане, е вредна и за здравето на обитателите. Този проблем може да бъде частично или напълно решен с поставянето на външна топлоизолация. И не само това – загубата на топлинна енергия от външните стени, намалява до минимум, а също така, благодарение на топлоизолацията ще намалите разхода си за отопление, понеже тя ще задържа топлината в дома Ви и няма да й позволява да излиза на вън.

Имате влага в помещенията, опитали сте всичко, но тя изчезва само за известно време и после пак се появява?

Ако е така, трайното решение на този проблем е отново топлоизолацията. Поставяйки топлоизолация на Вашия дом, ще забравите за натрупването на влага и появата на мухъл по стените и таваните в жилището Ви, а това ще го направи едно доста по-приятно и уютно място. Топлоизолацията се грижи и за външната фасада на дома Ви – не само че изглежда по-добре естетично, но и като цяло запазва здравината й.

Това естествено е възможно само и единствено при използване на качествени материали, и когато поставянето е извършено от професионалисти.

Всеки може сам да прецени, дали си струва да постави външна топлоизолация на своя дом.

Вярно е, че първоначалната инвестиция не е малка, но пък благодарение на топлоизолацията, сметките Ви за енергия ще намалеят с до 40 %. Така инвестицията ви ще се възвърне за период от около 5 години.

И на края да заключим с няколко думи:
Топлоизолацията има безброй много предимства.

Поставяйки такава на Вашия дом, Вие осигурявате на семейството си топъл, уютен, сух и тих дом за години наред. Пребиваването Ви в жилището ще бъде не само по-комфортно, но и по-икономично откъм разходите за енергия.

Как се полага външна топлоизолация?

Преди да започнете да полагате топлоизолация, трябва да измиете стените, за да премахнете прах и замърсявания, които намаляват силата на залепване на изолацията.Замърсявания като масла и битум се почистват с пароструйка. Стените трябва да са напълно изсъхнали, за да се гарантира пълно залепване.

Изключително важно е основата, върху която се полага топлоизолацията, да има добра носимоспособност, да бъде с достатъчна плътност и да не съдържа вещества, които водят до редуциране на сцеплението, например смазки, прах и т.н.

За да проверите сцеплението, залепете парчета полистирен с размери 10 х 10 см на няколко места и ги отлепете ръчно 2-4 часа по-късно. Ако при отлепянето им се разруши целостта на полистирена, но не се засегне залепващия слой или основата, то адхезията е задоволителна.

По-голямо внимание е необходимо при залепяне на топлоизолационните плоскости около врати и прозорци. Подреждането им се прави по начин, който не позволява образуването на фуга по ръбовете, като така се избягва напукването на мазилката.

Задължително е при ръбовете на прозорците да се използват цели плоскости. Поради тази причина плоскостите се изрязват по начин, който позволява ъгълът на прозореца да влезе в отрязания ъгъл на плоскостта. Този вид сглобка се нарича пистолетна.

При полагане на плоскостите, съседните ръбове трябва да се разминават, за да не съвпадат съединителните фуги. Това важи и при полагане на плоскостите по външните и вътрешните ъгли на сградата – плоскостите се разминават, застъпвайки се на всеки ред.

Фиксирането на плочи, направени от стиропор, става с помощта на пластмасови елементи за механично закрепване и пластмасови пирони. В конструктивния слой на стената се пробиват отвори, чиято дълбочина достига 5-6 см при плътни материали или 8-9 см при материали с кухини, а дюбелите се вкарват в тези отвори.

Ако между плочите има фуги, те се запълват с тънки ивици, които са изрязани от плочите. Възможно е също и запълване със слабораздуваща се полиуретанова пяна, използвана за залепяне на плоскостите. Следва шлайфане на топлоизолационните плоскости с ренде или шкурка маламашка.

След като полиуретановата пяна стегне, плоскостите се фиксират с помощта на специални елементи за механично закрепване. Необходими са около 2 часа за стягане на пяната, но при използване на нормален лепилен разтвор, този срок е едно денонощие.

Дюбелите се поставят в ъглите и посредата на всяка плоскост. След като сме фиксирали плоскостите, полагаме армировката под формата на стъклофибърна мрежа с помоща на шпакловъчната смес. Необходимо е ъглите около прозорците и вратите да се подсилят допълнително чрез поставянето на наклонени парчета мрежа от фибростъкло, като размерът им не трябва да е по-малък от 35х25 см. Така ще се избегне образуването на пукнатини.

Върху рамките на прозорците и вратите се полагат ъглови PVC профили с фибромрежа, които се поставят върху един слой лепилен разтвор, след което се шпакловат с маламашка. Имайте предвид, че бялата лепилно-шпакловаща смес има изключително висока адхезия към минерална вата, минерални основи и полистирен. Тя е много гъвкава, има висока устойчивост на неблагоприятни влияния и е паропропусклива, а за допълнителни устойчивост е подсилена с фибри.

Поставете вече нарязаната фибромрежа върху прясно нанесения лепилен разтвор и притиснете със стоманена маламашка. Мрежата трябва да бъде приблизително в средата на лепилния разтвор, а лентите мрежа трябва да се препокриват около 10 см. След това лепилния разтвор с фибромрежата, потопена в него, се заглажда с помощта на стоманена маламашка.

Не забравяйте, че крайната дебелина на шпакловката не трябва да е по-малка от 3 мм.

Силикатните, силиконовите, силикат-силиконовите и акрилните мазилки се предлагат като готови за употреба смеси, които трябва само да бъдат разбъркани преди употреба. Върху основата се нанася тънък слой мазилка под определен ъгъл,като се използва стоманена маламашка. Дебелината на слоя мазилка се определя от големината на зърното, затова колкото по-голямо е то, толкова по-голям е разходът на материал.

Добре е мазилките да се полагат при температура на въздуха между 5 и 25 градуса по Целзий и влажност под 80%. Имайте предвид, че основата не трябва да бъде изложена на пряка слънчева светлина.

Най-добре е полагането на мазилката и нейното структуриране да се извършва изцяло без прекъсване, от ръб до ръб.

Структурирането на мазилката се прави с пластмасова пердашка. Пердашенето е възможно единствено, докато материалът е все още влажен. Декоративният ефект на мазилката зависи от дребнозърнестата й структура. Този ефект се постига чрез кръгообразни, хоризонтални или вертикални движения.

Съвети при избор и закупуване на изолация за жилището

Плащате ли големи сметки за електричество? Според министерство на енергетиката, 44% от консумираната от средностатистическото жилище енергия се използва за отопление или охлаждане. Ако таванското ви помещение, стените или подовете не са добре изолирани, голяма част от въздуха, които отоплявате или охлаждате, може би излиза извън жилището ви.
Колко изолация е необходима?

Строените през последните няколко години жилища могат да имат или да нямат добра изолация в зависимост от това колко внимание е било обърнато на пестенето на енергия при техния строеж. Но почти всички по-стари жилищни сгради най-вероятно нямат изолация. Най-добрият начин да разберете дали вашето жилище има изолация и дали тя е достатъчна, е като се обърнете към местна компания, която се занимава с „енергийни одити”.

Препоръчителните минимални R-стойности зависят от климата и могат да бъдат повлияни от начина, по който е построено жилището и от вида на използваното отопление. Ето някои основни правила:

При умерен климат е достатъчна изолация с R-11 за стените и подовете, и R-19 за таваните под тавански помещения с вентилация. За по-хладен климат се препоръчва изолация с R-19 за стените и подовете, и R-30 за тавани под помещения с вентилация. При студен климат изолацията на стените и подовете трябва да е R-19, а на таваните под тавански помещения с вентилация – R-38 – R-49.
Видове изолация

Най-лесно е различни изолационни материали да се разгледат по категории (въпреки че има известно припокриване): изолационна вата, изолация за вдухване и впръскване, пяна, твърди панели и отразителна изолация. Тези видове се определят най-вече на базата на формата на материала и метода за монтаж.

Изолационната вата е най-позната на собствениците на жилища и обикновено се монтира без присъствието на специалист. Основният изолационен материал е минерални фибри – фибростъкло или каменна вата. Изолационните вати се продават на предварително отрязани ленти или пластове, навити на руло. Ширината им е универсална, така че лентите или пластове се притискат или закрепват към повърхността. Този вид изолация се предлага с или без отразително фолио/ покрие за задържане на парата. (Бариерата за пара се поставя от страната, която през зимата се отоплява; изолационната вата без такава бариера се използва, когато тя се добавя към вече съществуваща изолация.)

Предимствата на изолационната вата е, че тя се продава в готов вид, монтира се лесно и е сравнително евтина. Полагането на ватата в нестандартни пространства или гредореди изисква малко повече време, тъй като материалът трябва да се изреже в нужния размер.

Вдуханата и впръсканата изолация се излива, натъпква или впръсква, и е направената и стъклена или каменна вата, целулоза или експандиран вермикулит и перлит. Този вид изолация се прави от същия материал, от който се произвежда и изолационната вата, но се оставя в насипно състояние или се прави на топчета. Тази изолация се използва при стени и тавански помещения.

Целулозата се прави от рециклирана хартия и дървен материал, които се третират с незапалими вещества. Може да се използва при тавански помещения и стени.

Вермакулитът се произвежда от слюда на руда, а перлитът – от вулканични скали. И двата вида изолация се нагряват и уголемяват до лек, незапалим материал, които се използва за изолиране на тавани, а в някои случаи и на стени (най-вече бетонни).

Изолационните материали за впръскване се продават в чували или бали и са подходящи за изолиране на тавански греди в достъпни тавански помещения. Използването на този вид изолация за запълване на междини в стени често изисква пневматично оборудване. Когато изолацията за впръскване се използва в тавански помещения, обикновено се налага предварителен монтаж на бариера за пяна.

Вдуханата изолация се полага от специалисти, а в някои случаи и от собственици на жилища, които наемат необходимото пневматично оборудване. Ефективността на изолацията зависи пряко от техниката на полагане, затова най-добре е да се доверите на професионалист.

Материалът се поставя в машина, която след това с помощта на маркуч го впръсква в пространствата между таванските греди или в междините на стените. Самата изолация може да е от целулоза, минерални фибри, топчета от фибри или фибри, покрити с лепило (които са най-ефективни при междини в стени).

Изолационната пяна ( обикновено полиуретан) се монтира от професионалисти, които имат специално оборудване за наблюдение на смесването и полагането на материала. Тя има много високи R-стойности, не се свива след полагане, блокира въздушните течения, защото запълва всички процепи, и осигурява бариера срещу влагата.

Пяната, която се впръсква, е подходяща за нови строежи и може да се използва при стени, тавани с греди и в пространството около периметъра на основите. Изолационната пяна е сравнително скъпа (избягвайте пяна от уреа-формалдехид заради възможните опасни изпарения).

Изолацията от твърда пяна се прави от различни материали: асфалто-импрегнирани фиброви панели, полистирен, полиуретан и полиизоцианурат. Тези твърди панели се използват предимно при нови конструкции (или при поставяне на нов покрив), където могат да се монтират като облицовка на стени или покриви, като изолация под вътрешни стени или около основи. Тъй като този вид изолационни материали са запалими, те не могат да бъдат оставени незащитени. Панелите могат да са покрити с фолио от едната или от двете страни, за да отразяват топлината.

Отразителната изолация, която е изработена от алуминиево фолио, е най-ефективна, когато се използва в топъл климат за блокиране на отразена топлина. Ефективността зависи от това дали фолиото е гладък лист, който блокира трансфера на топлината през покриви, или бариера, която има няколко пласта, разделени от въздушни пространства, подходяща за ограничаване на навлизането на топлина през покриви, тавани, стени и подове.